martes, 5 de abril de 2011

Diari de Classe XVI: Els canvis d'estat

Els canvis d'estat que coneixem són els següents:

Per que es produisca un canvi d'estat cal un canvi de temperatura i, en alguns casos, un augment o disminució de pressió.

A cada estat, les partícules tenen un comportament diferent, doncs, per exemple, l'aigua no és igual en estat sòlid que en estat gaseós o líquid. Aquestos canvis es poden arreplegar en una taula com aquesta:


GAS

LÍQUID
SÒLID
Velocitat de les partícules: al ser la temperatura elevada, van ràpidament
Velocitat de les partícules: al disminuïr la temperatura, van més lentes
Velocitat de les partícules: disminueix la temperatura i les partícules quasi no es mouen
Separació: estan molt separades i ocupen tot el recipient Separació: la separació és menor i ja no ocupen tot el recipient, només una part Separació: la separació és molt petita, només ocupen una petita part del recipient.
Colps sobre les parets: molts, colpejen totes les parets doncs van en totes les direccions. Colps sobre les parets: són menors, només colpejen les parets sobre les que estan en contacte. Colps sobre les parets: són encara més menors, cada partícula colpeja només en la paret en la que es troba
 
Conforme disminueix la temperatura, les partícules van juntant-se perquè entre elles existeix una força que s'anomena força d'atracció. Però, a més, quan les partícules ja estan molt juntes sorgeix una altra força, la de repulsió. Aquestes forces no es noten quan les partícules van a molta velocitat, però quan la redueixen es manifesten. En el cas dels sòlids, les partícules es troben en moviment vibratori perquè es junten per la força d'atracció però quan ja estan juntes es repel·len.

No hay comentarios:

Publicar un comentario